Bewegen met je kleuter

Bewegen, in combinatie met je gezin, is niet altijd evident.

Laat ons zeggen, is zelden evident. Je tracht alle ballen in de lucht te houden, waaronder je werk, je huishouden, gezond koken, je kinderen bezighouden, noem maar op. Je dag is eigenlijk altijd te kort. Laat staan dat je nog ergens tijd vind om te bewegen.

Laat ons eerlijk zijn, makkelijk is het niet om de behaalde norm van beweging (nl. 30 min per dag bewegen) te behalen, zeker niet indien je thuis werkt, maar zelfs dan nog kan het moeilijk zijn om dit te behalen.

Geen nood, ik ga je niet vragen om 30min per dag naar buiten te gaan en te gaan touwspringen, hoewel dit ook zeer leuk en intensief is.

Ik wil je in dit artikel meenemen om samen met je gezin, namelijk samen met je kleuter te bewegen. Je kleuter vind het namelijk super fijn om samen met jou iets te ondernemen EN hierdoor kan zowel jij als je kleuter extra bewegen. Uiteraard kunnen de oefeningen die ik voorstel ook gebruikt worden voor je oudere kinderen. Je zal zien, eens je bezig bent, hoef je niets tegen hen te zeggen, ze zullen spontaan met je mee gaan doen, willen we wedden?!

Hieronder geef ik je een aantal oefeningen mee die je samen met hen kan doen. Veel lees- en beweegplezier!

Beweegoefening 1 om samen met je kleuter te doen

Ga met je rug tegen elkaar zitten. Neem een knuffel en geef deze aan de linkerzijde naar je kleuter. Je kleuter neemt de knuffel aan en geeft deze langs de andere kant terug aan jou. Wissel af van kant. Je kan de knuffel ook eens boven je hoofd doorgeven.

Oefeningen 2 om met je kleuter te bewegen

Sta recht en spring met je benen open en toe. Nadien laat je je armen meedoen.

Oefening 3 om samen met je kleuter te bewegen

Ga staan in plank positie. (Nog niet van een plank gehoord?. Geen probleem. Een plank wilt zeggen dat je op je ellebogen en je tippen van je tenen steunt. Je hele lichaam span je op zodanig dat je lijkt op een plank).

Hou deze positie aan en laat je kleuter onderdoor lopen.

Is de plank te vermoeiend? Je kan ook steunen op je knieën of je kan je kleuter ook eens over je laten kruipen, maar dit laatste zal iets minder aangenaam zijn.

Vierde beweegoefening met je kleuter

Laat deze keer jouw kleuter eens een oefening verzinnen. Fun gegarandeerd!

Beweegoefening 5 om samen met je kleuter uit te voeren

Zelf ga je op je rug liggen. Jouw kleuter blijft rechtstaan. Zelf zet je jouw voeten ter hoogte van de heupen van jouw kleuter en tracht jouw benen te strekken. Hou hierbij de handen ofwel de schouders van je kleuter vast. Nu kan jouw kleuter in de lucht vliegen.

Laatste oefening

Ga beiden op de grond zitten met minimaal 2 meter tussen elkaar (het mag verder of korterbij). Spreid jullie benen en neem een bal. Rol de bal naar elkaar.

Wat vonden jij en je kleuter er van? Hebben jullie zich geamuseerd? Ik hoop het in ieder geval wel! Ik heb er met mijn 2 kleuters zeer veel deugd van, dus ik hoop jullie ook.

Deel dit op: